Karl Martin Reed
14.09.2024

Title

Klauvhelse: En nøkkel til sunne kyr og produktivitet

Klauvsykdommer er et økende problem i norske fjøs og kan ha alvorlige konsekvenser for både dyrevelferd og produksjon. Spesielt digital dermatitt, en svært smittsom sykdom, har spredt seg raskt og forårsaker smerte, halthet og redusert melkeproduksjon hos kyr. Derfor er det avgjørende for bønder å ha en plan for klauvhelse og bruke effektive forebyggende tiltak.

 

Oppsummering av økonomiske fordeler ved forebygging:

  • Reduserte veterinærkostnader (opptil 3 000 NOK per behandling).
  • Økt melkeproduksjon (potensielt 3 940 NOK spart per ku per laktasjon).
  • Bedre fruktbarhet og lavere tap på grunn av lengre kalvingsintervaller.
  • Økt total produktivitet på gården, med færre sykdommer og lavere risiko for smitteutbrudd
Title
Title

Forebygg klauvsykdommer med gode produkter

 

Hos Multivern tilbyr vi en rekke produkter fra Provita, som har det eneste FDA-godkjente anlegget for produksjon av klauvpleieprodukter i verden. Produktene gir en effektiv løsning for å redusere forekomsten av klauvsykdommer og forbedre klauvhelsen.

 

Provita Hoofsure Konquest Gel 300g

Hoofsure Konquest Gel er en unik konsentrert gel med organiske syrer og tea-tree olje som har eksepsjonelle gjennomtrengende egenskaper. Den er spesielt utviklet for å behandle digital dermatitt og andre klauvproblemer som halthet. Gelen kan brukes sammen med en klauvbandasje for å fremme helbredelse og gi umiddelbar lindring til dyrene.

 

Fordeler med Hoofsure Konquest Gel:

  • Inneholder organiske syrer og tea-tree olje for optimal effekt.
  • Bio-vedhefts egenskaper som gir langvarig virkning.
  • Kan brukes sammen med klauvbandasje for å forbedre resultatet.
  • Stabil i varmt vær og fleksibel i kaldt vær, noe som gjør den enkel å bruke under ulike forhold.
  • Svært effektiv mot digital dermatitt, med opptil 30 påføringer per 300g.

Bruk: Påfør gelen ved første tegn til halthet og gjenta etter behov. Kan brukes etter klovtrimming og bør pakkes inn med en lett bandasje for best resultat.

 

Provita Hoofsure Endurance – fotbadløsning 20L

Hoofsure Endurance er en patentert blanding av organiske syrer, essensielle oljer og fuktemidler som har vist seg å være 19% mer effektiv enn formalin og 7% mer effektiv enn koppersulfat. Denne fotbadløsningen er vitenskapelig bevist for å forbedre klauvhelsen og bekjempe klauvsykdommer som digital dermatitt.

 

Fordeler med Hoofsure Endurance:

  • Opptil 500 ku-passeringer per 200 liters fotbad.
  • Sikker, biologisk nedbrytbar og ikke-giftig, noe som gjør den trygg for både dyr og miljø.
  • Fem aktive ingredienser som trenger dypt inn i kloven for optimal pleie.
  • Effektiv både som fotbad og ved bruk i lavtrykksprøyte.
  • En 20 liters kanne gir opptil 2 000 liter bruksferdig løsning.

Bruk: Fotbadet bør brukes hver dag ved hver melking for best resultat. For vedlikehold anbefales en 1% blanding, mens ved mer utfordrende tilfeller brukes en 2% blanding.

 

Provita Hoofsure Endurance – fotbadløsning 20L (12005)

2,990.00 kr

Provita Hoofsure Konquest Gel 300g (12007)

390.00 kr

Fordeler ved forebygging av klauvsykdommer

 

Ved å bruke effektive forebyggende tiltak som Hoofsure Konquest Gel og Hoofsure Endurance, kan bønder redusere kostnadene knyttet til klauvsykdommer betraktelig.

 

Redusert behandlingstid og veterinærkostnader: Halthet og andre klauvrelaterte sykdommer krever ofte behandling av veterinær. Det anslås at hver behandling for klauvsjukdom kan koste alt fra 1 500 til 3 000 NOK per ku, avhengig av alvorlighetsgraden og hvor mange behandlinger som er nødvendig. Forebyggende tiltak kan redusere disse kostnadene betraktelig.

 

Økt melkeproduksjon: Halthet og smerte påvirker kyrnes bevegelse og fôropptak, noe som resulterer i nedsatt melkeproduksjon. I følge studier kan en halt ku produsere mellom 200 til 500 liter mindre melk per laktasjon. Med en melkepris på ca. 7,88 NOK per liter (juli 2024), kan dette føre til tap på opptil 3 940 NOK per halt ku per laktasjon. Ved å forebygge halthet kan du øke melkeinntektene betydelig.

 

Bedre fruktbarhet: Halthet og dårlig klauvhelse kan også føre til lengre kalvingsintervaller, som igjen reduserer produksjonseffektiviteten. Ved å forebygge klauvsykdommer kan du forbedre kyrnes fruktbarhet, noe som kan ha stor innvirkning på gårdens økonomi. Kyr med god helse får oftere en mer regelmessig og optimal kalvingssyklus.

 

Forbedret dyrevelferd: Investering i forebygging gjennom regelmessig klauvstell og bruk av fotbadløsninger kan forbedre dyrevelferden betraktelig. Dette fører til økt produktivitet og færre sykdommer, noe som reduserer både kostnader og arbeidsbelastning på lang sikt.

 

Oppsummering av økonomiske fordeler ved forebygging:

  • Reduserte veterinærkostnader (opptil 3 000 NOK per behandling).
  • Økt melkeproduksjon (potensielt 3 940 NOK spart per ku per laktasjon).
  • Bedre fruktbarhet og lavere tap på grunn av lengre kalvingsintervaller.
  • Økt total produktivitet på gården, med færre sykdommer og lavere risiko for smitteutbrudd

 

Hvordan oppdage klauvsykdommer tidlig

Å være observant på tidlige symptomer er nøkkelen til å forebygge alvorlige klauvsykdommer. Her er noen tegn på at kyr kan ha klauvproblemer:

  • Halthet: Kyr som halter eller har vanskelig for å bevege seg bør undersøkes for klauvsykdommer.
  • Endringer i adferd: Hvis en ku spiser mindre eller holder seg unna resten av flokken, kan det være tegn på smerter.
  • Vektbærende problemer: Kyr som legger mer vekt på en side eller unngår å bruke en av bena, kan ha klauvskader.
  • Sår eller infeksjoner: Ved regelmessig klauvskjæring kan du avdekke små sår eller irritasjoner som kan utvikle seg til større problemer.

Å oppdage disse symptomene tidlig kan spare både tid og penger ved å iverksette forebyggende behandling før tilstanden forverres.

 

Effekten av god klauvhelse på melkekvalitet

Klauvhelse har også en direkte innvirkning på melkekvaliteten. Hvis kyr sliter med halthet eller andre klauvsykdommer, vil det påvirke deres evne til å spise og drikke tilstrekkelig. Dette fører ikke bare til lavere melkeproduksjon, men også til en nedgang i melkekvaliteten. Halte kyr produserer ofte melk med høyere celletall, noe som er en indikator på infeksjon eller betennelse i juret. Dette kan føre til redusert melkeverdi og i verste fall kassering av melk.

 

Forebygging av digital dermatitt og andre klauvsykdommer

Digital dermatitt er en av de mest utbredte klauvsykdommene i melkeproduksjon, og den sprer seg raskt. Her er noen gode tiltak for å forebygge sykdommen:

  • Fotbad: Regelmessig bruk av fotbad med produkter som Provita Hoofsure Endurance kan bidra til å holde klauvene sunne og forhindre utbrudd av sykdommer.
  • Hygiene i fjøset: Hold fjøset tørt og rent. Fuktige og skitne forhold gir grobunn for bakterier som kan forårsake klauvsykdommer.
  • Smitteforebygging: Hvis du har nye dyr inn i besetningen, eller har kyr med symptomer på digital dermatitt, bør du ha et strengt kontrollregime. Isoler syke dyr og sørg for at de går gjennom fotbad før de kommer i kontakt med andre dyr.

Oppsummering:

God klauvpleie er avgjørende for å opprettholde melkeproduksjon, fruktbarhet og dyrevelferd i fjøset. Ved å bruke produkter som Provita Hoofsure Endurance og Hoofsure Konquest Gel, kan du effektivt forebygge klauvsykdommer som halthet og digital dermatitt. Disse produktene hjelper til med å redusere infeksjoner, forbedre klauvhelsen og skape en sunnere fjøsmiljø.

Fordelene med produktene inkluderer:

  • Reduserer risikoen for halthet og smitte
  • Bidrar til sunnere klauver og økt melkeproduksjon
  • Sparer tid og kostnader på langsiktig behandling

Enkle forebyggende tiltak og bruk av disse produktene kan ha stor innvirkning på både dyrenes helse og gårdens lønnsomhet.

 

Flere innlegg: