Karl Martin Reed
14.10.2024

Title

Viktigheten av riktig mineral- og vitamintilførsel for optimal dyrehelse

Når vi snakker om husdyrproduksjon, er det lett å fokusere på fôr, avl og dyrehelse som de viktigste faktorene for å sikre høye produksjonsresultater. Imidlertid er en ofte oversett komponent mineraler og vitaminer, som spiller en kritisk rolle i både den generelle helsen og produksjonskapasiteten til dyr. I dette innlegget skal vi utforske hvordan riktig tilførsel av mineraler og vitaminer påvirker dyrehelse og produktivitet, med eksempler på produkter som kan hjelpe bønder med å sikre tilstrekkelig tilførsel.

Title
Title

 

1. Hva er mineraler og vitaminer, og hvorfor er de viktige? 

 

Mineraler og vitaminer er essensielle mikronæringsstoffer som kreves i små mengder, men deres betydning kan ikke undervurderes. Disse næringsstoffene er nødvendige for en rekke biologiske funksjoner, fra immunforsvar til beinhelse og reproduktiv funksjon. For eksempel er kalsium og fosfor avgjørende for sunne bein, mens selen og vitamin E beskytter celler mot skade og støtter immunforsvaret.

 

2. Symptomer på mangler 

Mangel på visse mineraler eller vitaminer kan føre til alvorlige helseproblemer. For eksempel kan mangel på kalsium føre til melkefeber hos kyr, mens lavt nivå av vitamin A kan føre til synsproblemer og svekket immunforsvar. Symptomer på mangel inkluderer:

  • Nedsatt vekst
  • Reproduksjonsproblemer
  • Svekket immunforsvar og hyppigere sykdom
  • Lavere melkeproduksjon eller dårligere kjøttkvalitet.

3. Hvordan oppdage mangler hos dyr? 

Bønder kan observere tegn på næringsmangler i dyrene sine, for eksempel nedsatt appetitt, vekttap eller redusert melkeproduksjon. Regelmessige blodprøver og veterinærbesøk kan bidra til å identifisere potensielle mangler tidlig, slik at tiltak kan iverksettes før de påvirker produksjonsresultatene.

 

4. Økonomiske fordeler ved riktig mineral- og vitamintilførsel 

Investering i riktig mineral- og vitamintilførsel kan gi store økonomiske fordeler på lang sikt. Dyr som får riktig næring vil oppnå bedre vekst, høyere melkeproduksjon og bedre reproduksjonsresultater. Dette gir ikke bare bedre helse for dyrene, men også økt avkastning for bonden.

 

5. Forebygging av mangler med riktige produkter 

Bruk av produkter som X-Zelit Complete kan sikre at kyr får riktig mengde kalsium, spesielt i den kritiske perioden rundt kalving. Et annet godt eksempel er ProvitaMin ColSelB12, som sikrer tilførsel av vitamin B12, selen og andre viktige næringsstoffer som støtter kalvenes vekst og immunforsvar.

 

6. Hvordan sikre riktig tilførsel i daglig drift 

For å sikre riktig mineral- og vitamintilførsel bør bønder jobbe tett med fôrrådgivere eller veterinærer for å analysere fôret og forstå hvilke tilskudd som er nødvendige. Fôrtilskudd kan enten blandes direkte i fôret eller gis som bolus for å sikre riktig opptak over tid.

 

7. Sesongbaserte og livsfasebaserte behov

Behovene for mineraler og vitaminer kan variere betydelig avhengig av sesong og dyrets livsfase. For eksempel vil kyr som er i perioden rett før og etter kalving, ha spesielt behov for kalsiumtilskudd for å forhindre melkefeber, som nevnt med X-Zelit Complete. Tilsvarende vil dyr som er ute på beite om sommeren kunne få i seg ulike mengder vitaminer og mineraler avhengig av jordsmonn og vegetasjon. Dette er noe bønder bør vurdere nøye for å unngå uforutsette mangler. Unge kalver har økt behov for immunstøtte og energi, og produkter som Provita Protect kan være svært gunstige i denne fasen.

 

8. Miljøets rolle i mineral- og vitaminbehov

Jordens innhold av mineraler, værforhold og fôrvariasjoner kan alle påvirke tilførselen av næringsstoffer. I områder med mineralfattig jord er det ofte nødvendig med ekstra tilskudd av mineraler som selen og jod, da plantene dyrene spiser, ikke inneholder tilstrekkelige mengder. Dette gjelder spesielt i områder i Norge hvor jordsmonnet er fattig på selen. Tilsvarende kan kalde vintermåneder redusere tilgjengeligheten av fersk gress som naturlig inneholder vitamin A og E, noe som gjør at tilskudd i denne perioden er ekstra viktig.

 

9. Innovasjon innenfor mineraltilskudd og fôrtilsetting

Utviklingen av mer effektive mineral- og vitamintilskudd har økt betydelig de siste årene, og det er viktig for bønder å være oppdatert på de beste tilgjengelige løsningene. Flere produkter, som X-Zelit Complete, kombinerer mineraltilskudd med andre helseforbedrende ingredienser for å gi en helhetlig tilnærming til dyrehelsen. Yang®-gjær, som finnes i melkeerstatningen Attåt Melkebart Kalv, er et eksempel på hvordan innovative ingredienser kan forbedre dyrenes fordøyelse og immunforsvar.

 

10. Produkter som forbedrer resultatene

Noen av produktene som kan gjøre en stor forskjell i daglig drift, inkluderer:

  • X-Zelit Complete: Sikrer riktig kalsiumbalanse før og etter kalving, reduserer forekomsten av melkefeber og øker melkeproduksjonen.
  • Provita Protect: Et probiotisk produkt som støtter immunforsvaret hos nyfødte kalver, reduserer forekomsten av diaré og forbedrer kalvens tilvekst.
  • ProvitaMin ColSelB12: Et flytende tilskudd som sikrer kalver og sauer tilgang på viktige vitaminer og mineraler som kobolt, selen og B12, essensielle for å støtte vekst og fertilitet.
  • Attåt Melkebart Kalv: Melkeerstatning som gir kalver optimal ernæring for rask vekst, samtidig som det styrker immunforsvaret og tarmhelsen takket være Yang®-gjæren.

11. Økt fokus på dyrevelferd og bærekraft

Moderne bønder er i økende grad bevisste på dyrevelferd og bærekraft i produksjonen. Riktig tilførsel av mineraler og vitaminer bidrar ikke bare til bedre helse for dyrene, men også til en mer bærekraftig produksjon. Sunnere dyr vil kreve færre veterinærbesøk, mindre bruk av antibiotika, og ha bedre tilvekst og melkeproduksjon. Dette gir en klar økonomisk gevinst samtidig som det reduserer miljøbelastningen. Riktig tilførsel av næringsstoffer kan også bidra til lengre levetid for dyrene, noe som reduserer behovet for hyppig utskifting av dyr i besetningen.

 

12. Veien videre: Tilpass tilskuddene til din gård

For bønder som ønsker å optimalisere sin produksjon og sikre at dyrene får den ernæringen de trenger, er det viktig å utvikle en tilpasset plan for mineral- og vitamintilskudd. Dette kan innebære en analyse av fôret, samt en vurdering av hvilke produkter som passer best til deres dyr og produksjonsmål. Samarbeid med fôrrådgivere og veterinærer kan være nyttig for å sikre at dyrene får de næringsstoffene de trenger i riktige mengder og på riktig tidspunkt.

 

Konklusjon: Invester i god ernæring for fremtidige gevinster

Riktig ernæring gjennom tilpasset tilførsel av mineraler og vitaminer er en nøkkelkomponent i å sikre dyrenes helse, velferd og produksjonskapasitet. Ved å velge produkter som X-Zelit Complete og Provita Protect, og følge en gjennomtenkt fôringsstrategi, kan bønder ikke bare forbedre dyrenes tilvekst og helse, men også øke de økonomiske resultatene. God ernæring gir også mer bærekraftig drift, med sunnere dyr, bedre utnyttelse av ressurser, og redusert bruk av medisiner og veterinærbehandling.

 

Avslutning: Dyrehelse som lønner seg

Å investere i dyrenes helse ved å sikre riktig mineral- og vitamintilskudd er en strategi som vil betale seg på både kort og lang sikt. Med forbedret melkeproduksjon, raskere vekst, og bedre dyrevelferd kan bønder forvente økt produktivitet og lavere kostnader knyttet til sykdom og behandling. I en verden hvor bærekraft og økonomisk effektivitet blir stadig viktigere, er riktig ernæring en av de beste investeringene man kan gjøre som bonde.

 

895.00 kr
Forpakning
1,890.00 kr
1,100.00 kr
Mengde
599.00 kr
Forpakning